Kort gesteld heeft dynamische therapie als vertrekpunt dat psychische klachten ontstaan door gevoelens waarvan jij je weinig van bewust bent. Deze gevoelens bepalen ook je gedrag. Je doet iets, zonder dat je echt weet waarom je het doet. Zonder dat je er nu bewust van bent, kun je ooit gedachten en gevoelens hebben verbannen. Voor een groot deel lukt dit, maar nooit helemaal. Een gevolg kan zijn dat je allerlei conflicten hebt of je beperkt open kunt stellen voor een ander.
Stel, je voelt je weinig begrepen, anderen vinden jouw houding nog wel eens uit de hoogte. Hun opmerkingen vat je persoonlijk op. Dit kan tot moeilijkheden en onbegrip leiden. Het resultaat kan zijn dat je je alleen voelt en sombere gedachten hebt. Het is een vicieuze cirkel die lastig die zonder psychotherapie lastig te doorbreken is.
De gesprekken.
Een van de belangrijkste doelen binnen de psychodynamische psychotherapie is het ontdekken van delen in jezelf die je niet zo goed kent maar die wel gevoelens en gedrag beïnvloeden. Bij de psychodynamische psychotherapie in deze praktijk voer je een of twee gesprekken per week. Je bent als snel een half jaar kwijt aan psychotherapie en in een langdurige vorm zo’n twee jaar.
In de psychodynamische therapie werk ik als psycholoog, niet met een vaste agenda. De nadruk ligt juist op een open gesprek. Ik heb daarbij aandacht voor terugkerende thema’s in je leven en zal je helpen om gevoelens en gedrag in perspectief te zien. Wellicht ervaar jij gevoelens als weinig comfortabel of zelf ongewenst en sta je kritisch tegen sommige opmerkingen.
Ik als psycholoog kan dat ook ervaren en aan je terug geven. We bespreken samen wat het voor je betekent, maar ook hoe dit doorwerkt in jouw contacten met anderen. Op die manier kun je bijvoorbeeld ontdekken dat je altijd erg terughoudend en voorzichtig bent in contacten op je werk of met vrienden.
Met inzichten die je in gesprekken opdoet kun jij meer in contact zijn met je eigen behoeften én die van anderen. Je krijgt een meer rijk leven van verbondenheid en autonomie.