Psychodynamische psychotherapie

Psychodynamische psychotherapie

Psychodynamische therapie is een inzichtgevende therapie met als doel zicht te krijgen op gevoelens die aanzetten tot gedrag en emoties. In gesprekken met de therapeut reflecteer je op recent gebeurtenissen en eerdere ervaringen. Psychotherapie helpt tegen klachten als depressies, onbegrepen angst en verminderen van ongunstige persoonlijkheidstrekken.

Door de nadruk in de GGZ op korte behandelmethoden komt het aanbod van psychodynamische therapie steeds meer onder druk te staan. Dit is jammer. Immers de werking van psychotherapie is breder dan alleen reductie van symptomen, het versterkt ook het vertrouwen in eigen kunnen en handelen. Zie ook Engelstalig document Doeltreffendheid van psychotherapie.

Zo kunnen cliënten na afloop van psychotherapie een grotere tevredenheid ervaren in het nastreven van langetermijndoelen, rustig reageren op emotionele triggers en voldoening ervaren in het uitvoeren van dagelijkse bezigheden. In relaties kunnen cliënten meer empathie opbrengen voor anderen en hebben ze tevens de beschikking over interpersoonlijke assertiviteit.

Tevens hebben cliënten na afloop meer het vermogen om emotioneel bedreigende informatie te horen en om te zetten in behulpzame gedachten en steun. Tevens raken cliënten minder van slag bij gedachten aan pijnlijke ervaringen uit het verleden.


Hoe werkt psychodynamische therapie voor jou?

In psychodynamische therapie is het nodig dat je nieuwsgierig bent naar jezelf. De therapeut nodigt je uit om samen te onderzoeken of er bij jou patronen aanwezig zijn waardoor je steeds tegen dezelfde psychische problemen aanloopt. Het gaat om manieren van voelen, denken en handelen die in de loop van je leven zijn ontstaan. Het zijn patronen geworden die zich nu blijven herhalen, vaak zonder dat je het zelf door hebt.

Jij en de therapeut proberen samen helder te krijgen welke ideeën en wensen achter jouw patronen zitten en welke emoties daarmee te maken hebben. Door dit duidelijk te krijgen, ontstaat er ruimte om eventueel te veranderen. Je kunt de patronen die de basis vormen voor je klachten gaan aanpassen en verwerken. Dit helpt om de ernst van je klachten te verminderen en prettiger te kunnen leven. Zie ook document Psychodynamische psychotherapie Individueel van het NPI

 


Gesprekken in psychodynamische therapie

In de gesprekken onderzoek je samen met de therapeut je klachten en problemen. Meestal vraagt hij/zij jou om het gesprek te beginnen. Het is de bedoeling dat je dan zoveel mogelijk zegt wat er in je opkomt en dat je zo min mogelijk informatie weglaat. Vooraf is het namelijk moeilijk te zeggen wat wel of niet belangrijk is. Het kan gaan over contacten met anderen, herinneringen, gevoelens, gedachten, fantasieën en dromen. Het kan gaan over dingen die je in je leven meemaakt, maar ook over hoe je het contact met de therapeut ervaart. Op deze manier kan de therapeut jouw klachten en problemen beter gaan begrijpen.

 


Psychodynamische therapie voor wie?

Psychodynamische therapie is mogelijk als je geen grote psychosociale problemen hebt. Het is nodig dat je voldoende kunt concentreren op de gesprekken en je niet bevangen bent door acute problemen zoals geldzorgen en verslavingsgedrag.

LON29669 tea

Start met een oriëntatiegesprek

Tijdens een gratis oriëntatiegesprek kun jij vragen wat je wilt weten. Het gesprek heeft ook als doel na te gaan of therapie een goede manier is om je klachten te verhelpen. De therapeut zal trachten je zo goed mogelijk te begrijpen.

Maak een afspraak

Inspiratie - Psychotherapie